Khamis, 14 Oktober 2010

Ke Brunei Darussalam kali ke-2

Berhenti di R&R Seremban

Pada 8 Oktober 2010 sekali lagi ke Miri untuk masuk ke Brunei Darussalam bersama-sama lapan orang yang lain. Kunjungan kali ini adalah kunjungan rasmi di sebuah sekolah di Brunei Darussalam iaitu Sekolah Menengah Masin. Tugasan terakhir bagi tahun 2010 telah dirancang seawal tahun lagi tetapi terpaksa ditunda kerana faktor kesibukan tugasan lain.
Menunggu Flight ke Miri
Penerbangan Airasia dari LCCT Sepang menuju ke Bandar Miri lewat 30 minit. Kami tepat tiba di Lapangan terbang Miri pada pukul 6.30 dan terus menuju ke Hotel penginapan untuk mengesahkan kehadiran kami. Terus makan di Cafenika sebuah restoran yang terkenal di bandar Miri. Makanannya telah ditempah awal2 lagi, semuanya menggunakan internet dan panggilan telefon sahaja.Pagi-pagi sudah bersiap-siap ke Brunei Darussalam untuk ke Sekolah Menengah Masin. Menaiki Pregeo memang memenatkan tetapi digagahi juga. Tiba di Sekolah Menengah Masin disambut dengan paluan hadrah. Sambutan hangat diberikan, selepas taklimat dan menandatangani perjanjian persahabatan, dibawa mengelilingi sekolah dan akhirnya tunjuk cara membuat ambuyat. Seronok dengan sambutan yang diberi dan berpuas hati kerana semuanya berjalan sebagaimana yang dirancangkan.
Di Sekolah Menengah Masin, Brunei Darussalam
Selepas mengunjungi Regalia Kebesaran Raja Brunei, makan tengah hari di sebuah restoran, kemudian mengunjungi Masjid Sultan Bolkiah untuk solat jamak qasar Zuhor dan Asar. Saat yang tidak dapat dilupakan adalah mengelilingi kampung air dengan menaiki bot.
Keesokan harinya sempat mengunjungi Sekolah Menengah Sains Miri dan menghabiskan masa di Bandar Miri, mengunjungi sekali lagi Muzium Petroleum, kilang kek Sarawak dan Borneo Handicraft, akhirnya makan 'hi-tea' di Hotel Mega dengan kawan-kawan. Bertolak pulang ke Lapangan Terbang Miri pada pukul 2 dan selamat tiba di rumah pukul 3.30 pagi keesokannya.2 ulasan:

  1. Terasa nak ke Brunei lagi

    BalasPadam
  2. I like this post... visit us->> Khasiat Jelly Gamat Gold G treating Disease Obat Rematik without side effects.

    BalasPadam